Alles over koffie

Alles over koffie 2017-11-16T10:41:42+00:00

Historie

Hoe precies koffie is ontdekt, is niet helemaal zeker, er bestaan meerdere verhalen over.
Zo is er het verhaal over de Ethiopische herder Kaldi, die merkte dat zijn geiten veel energieker waren na het eten van bessen van bepaalde struiken.
Hij besloot zelf enkele bessen te plukken, ze te koken en de ontstane drank te drinken en wat bleek, het smaakte bitter maar na het drinken gaf het  vooral een gevoel van voldoening en helderheid van geest.

Ook is er het verhaal van een man uit de Jeministische stad Mokka die naar de woestijn verbannen werd en daar in zijn levensonderhoud moest voorzien, waardoor hij een drank maakte van enkele bessen…. Koffie!

In elk geval is ergens in de tijd het aldus gemaakte drankje opgemerkt door Arabische handelaren en een Perzische arts Avicenna, die voor grotere naamsbekendheid van de drank hebben gezorgd en het zijn gaan verhandelen.
De naam veranderde van Bunn (boon) naar Quahwek (koffie) hetgeen “geeft sterkte” betekend. Op deze manier werd het een belangrijk exportproduct, exclusief voor de Arabieren.

In de 17e eeuw smokkelden Nederlandse koopvaarders de struiken van Mokka naar Java, waar de struiken ook goed bleken te groeien. Vervolgens brachten de Nederlanders de koffie naar Sri Lanka en Zuid Amerika en ging de koffiecultuur vanaf de 18e eeuw volop aan het veroveren van de wereld!

Niet op de laatste plaats is de koffie sinds 1750 volksdrank nummer 1 in Nederland en is het zelfs populairder dan bier.
De opmars van moderne manieren van koffie zetten werd eigenlijk pas in de 19e eeuw ingezet, werd tot die tijd koffie gezet op de manier die nu nog altijd bekend staat als “Turkse koffie”, vanaf toen werden er methodes ontwikkeld waarbij apparaten als de percolator of ook wel mokka expres en later de eerste snelfilter systemen werden ontwikkeld. Het effect op de smaak door de zetwijze werd meer en meer de inzet van een nieuwe smaaksensatie met koffie, zo bleek dat de onder druk gezette koffie minder cafeïne en meer smaak tot gevolg had. Weer iets later kwamen mede daardoor de eerste espresso machines en inmiddels is iedereen gewend aan automatische apparaten waarbij elk kopje vers gezet wordt.

Productie

Bessen van koffieplanten doen ongeveer 8 maanden over hun rijpingsproces, waarna ze geoogst kunnen worden. Dit gebeurt door de bessen te plukken, waarbij alleen de rijpe, rode bessen geplukt horen te worden, vaak komen er echter ook onrijpe, groene bessen mee maar dat heeft geen gevolgen aangezien deze er bij het vervolg procedé weer uit worden gehaald.
Na het plukken volgt namelijk het natte proces, waarbij de bessen in een bak water worden gewassen, tijdens het te water gaan zinken de rijpe bessen en blijven de groene bessen drijven waardoor ze eenvoudig weg geschept kunnen worden. De rijpe bessen worden vervolgens doormiddel van persing van hun vruchtvlees ontdaan. Na het wassen volgt een periode van 1 a 2 dagen dat de bessen middels fermenteren de laatste vruchtvlees resten kwijtraken en worden de overgebleven bonen nogmaals gewassen en geborsteld.

Dan volgt er een droog proces waarbij de bonen uitgespreid worden en regelmatig gedraaid om zodoende te drogen, niet te lang en zeker niet te droog want dat heeft een slecht effect op de laatste fase, het branden.

Branden

Koffie wordt gebrand om van de schone, groene boon te veranderen in de welbekende, aromatische bruine koffieboon. Hiertoe worden de bonen gedurende 15 a 20 minuten op hoge temperatuur gebrand in een grote ronddraaiende trommel.
Hierbij knappen de bonen open en geven aldus ongeveer 700 verschillende chemische stoffen vrij, onnodig te vertellen dat de smaak van koffie erg complex en verschillend is!
In ieder geval worden de bonen tijdens het branden tot anderhalf keer groter en verliezen ze ongeveer 15% van hun gewicht.
Het samenstellen van blends van koffie kan zowel voor als na het branden gebeuren, hetgeen ook weer invloed heeft op de uiteindelijke smaak en verhoudingen, ook het water heeft een enorme invloed immers bestaat koffie voor het grootste gedeelte uit water en is de smaak en kwaliteit van het water van invloed op smaak en samenstelling.

Elk kopje koffie is daardoor uniek in smaak, beleving en genieten!